"Alıcınızın ayarıyla oynamayınız, bizzat en incesini yaparız.."

Kullanıcı:
Parola:

Hatırlasın mı?
Sadece Anasayfa üzerinden hızlı giriş yapılabilir.
Kayıt Ol Pano Kılavuzu

Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 6 ileti ] 
Yazar Mesaj
 İleti başlığı: Re: Kemalizm mi...? Atatürkçülük mü..?
İletiTarih: 22 Oca 2009, 14:11 
Global Moderatör
Kullanıcı avatarı

Ben de yesu'nun sorduğu soruyu soracaktım.. Bir türlü çözemedim ben bu işi!

Sayfa başı
 Profile bak E-posta  

İletiTarih: 22 Oca 2009, 15:12 
Yaşa Mustafa Kemal Paşa!
Kullanıcı avatarı

Bana göre Kemalizm ve Atatürkçülük aynı şeydir. İKisininde açıklamarını iyi okursak çıkaracağımız genel kanı şu olabilir.. Ben, iki tanım arasındaki tek farkın yazım ve telafuzunda olduğunu söylüyorum çünkü ikisininde tanımları ve taşıdıkları anlamlar aynı.

Kabataslak, Atatürk'ün ilkelerini benimsemiş ve özümsemiş, O'nun izinden gidene Kemalist ( Atatürkçü ) denir. Birde geçenlerde nette dolaşırken bu konu ile ilgili bir yazı buldum sizinle paylaşmak istiyorum, eğer tamamını okursanız daha iyi anlaşılır...

http://img148.imageshack.us/img148/6425 ... u027zp.jpg

Sayfa başı
 Profile bak E-posta  

İletiTarih: 22 Oca 2009, 15:32 
Kullanıcı avatarı

ama kemalizm, kemalist sözcükleri daha sivri.. fonetik olarak diyorum bunu, bana böyle geliyor.. onu sevmeyenleri daha rahatsız edici.. kemalist!
o yüzden bunu tercih etmeliyiz :)

Sayfa başı
 Profile bak  

İletiTarih: 22 Oca 2009, 21:14 
Global Moderatör
Kullanıcı avatarı

Peki ne yapmamız lazım..?
Kemalizm taktiği ile hızlı ve keskin hareket mi etmeliyiz..?
Sorunları kesip atmak ve hızlı çözüm getirmek için..
Yoksa Atatürkçülükten giderek, eğitime ve bilinçlendirmeye mi tercih etmeliyiz.?

Aradaki fark nedir diye sormuştuk, ama daha önce pek müsait olmadığımdan bu alıntıladığım kısmına dikkat etmemişim..
Bir defa ben bu sözlere pek katılamıyorum, Kemalizm taktiği diye bir şeyi hiç duymadım zaten, bu taktiğin sorunları kesip atmak anlamına geldiğini de.. (O kısmı umutgüneşi'nin kendi görüşü olsa gerek) Evet Kemalizm'in biraz daha keskin gibi göründüğü doğrudur, ama Atatürkçülükten bir farkı yoktur.. Yani Atatürkçülük eğitim ve bilinçlendirmek demekse, Kemalizm de bunları kapsar..

Herşeyden evvel biz Atatürkçüler (yada Kemalistler, hangisi hoşunuza giderse) bu ikisini farklı şeylermiş gibi gösterirsek hata etmiş oluruz, çünkü Atatürk'e ve görüşlerine karşı olanlar Kemalizm kavramındaki "izm"den bir güzel faydalanır, bu sözcüğü eğip bükerek çok fena bir şeymiş gibi göstermek için ellerinden geleni yaparlar, ki yapıyorlar da.. O yüzden 'Atatürkçüyüm' demekle nasıl gurur duyuyorsak 'Kemalist'im demekten de hiç çekinmememiz lazım, hatta Troy'un dediği gibi kelimenin görünüşündeki keskinliği kullanarak, gıcıklığına daha çok kullanmak da hiç fena fikir değil :D

Gelecek için ne yapmamız gerektiğine gelince.. Çözüm tabii ki eğitimden, bilinçlendirmeden geçer her zaman, bu da uzun vadeli çözüm demektir, kısa vadede çözülecek bir durumda değiliz zaten.. Bizim gençlerimiz vatanını sevmeye, sahip çıkmaya gelince üstlerine kimseyi görmüyorlar, lakin "vatanını en çok seven, görevini en iyi yapandır" sözü sadece askerlik görevi için sınırlı kalmamalı ;) Biz gençlerin görevi de, kendini en iyi biçimde yetiştirmek, Atatürk'ün gösterdiği yolda "hayattaki en hakiki mürşit"in peşinde koşmaktır.. Gerisi laf-ı güzaftır..

Sayfa başı
 Profile bak E-posta  

İletiTarih: 23 Oca 2009, 21:30 
Kullanıcı avatarı

Kemalizm,sözü ilk olarak yurt dışı kaynakların da geçmişti sanırım.Direk kemalizm olarak değil de kemalist olarak geçiyordu.

Kurtuluş Savaşı yıllarında büyük ihtimalle İngiliz yazışmalarında okumuştum(tam olarak hangi devlet yazışmasında olduğunu da bulurum da arşivin içinde kaybolmam biraz toz yutmam lazım)..."Bir avuç çapulcu Kemalist anadolu da bize zorluk çıkarıyor fakat yakın zamanda dağılacaklarından kuşkumuz yok" tarzında bir söylemdi.Yabancı basında dönem itibariyle Anadolunun ateşini yakanlara "kemalistler" tarzında hitaplar kullanmışlardır.Gerçi sonra "çapulcu" kim oldu orası net olarak tarihin sayfalarında yazıyor.

Ben Mustafa Kemal'in öngördüğü ve bir kısmını pratiğe döktüğü düşüncelere sahip çıkan,benimseyen ve kendilerini bu düşünce akımı içerisinde bulan arkadaşların "kemalizm" kavramı altında toplanmaları tarafındayım.Çünkü her ne kadar ideologların konusu olsa da izmler aynı zamanda bir sistematiğin ifadesidir.Yani yaptığı bu sistematiksel çağrışım nedeniyle izmlerden tarafım.

Zaten dünyanın siyasi kavramları ifadesi de genel itibariyle böyle olmaktadır.Google'da aratsanız marxçılık kavramını görürsünüz ama bir çok kaynak bunu marksizm olarak kullanır.Marxçılık yok denecek kadar azdır.Aynı şekilde düşünürsek hemen üstte verdiğim teze anti tez üretebiliriz.Örneğin maoculukta çok kullanılır maoizm/maoist..Net bir şey yok.

Ama örneğin bu konuda ülkemizde ki yayınlara bakalım.

Ahmet Taner Kışlalı "Kemalizm Nedir?" adlı çalışmasında "Bazılarının ileri sürdüğünün tersine kemalizmin ideolojisi vardır ama "öğreti"si ( doktrini ) yoktur." böyle bir cümle sarfetmiştir.

Kışlalı'nın bu görüşüne muhalifim.Çünkü ideolojileri siyasal konjönktürün getirdiği süreçlere göre uygulanan düşüncelerden ayıran doktrinleridir.Yani bana göre 6 ilke Kemalizmin doktrinleridir.İdeolojinin özünü oluşturan bu temel ilkelerdir.Bunun dışında kalan Mustafa Kemal'in görüş ve/veya politikaları dönemsel bir nitelik taşıdığından doktrin değildir ve değiştirilebilir.Her ideoloji de bu tipte benzer öz doktrinler üzerine oturtulurak bir sistematik kazandırılır.Fakat doktrinler dışında ki düşünceler dönemden döneme değişiklik gösterin.Örneğin; Cumhuriyetçilik Kemalizm'in doktrinlerinden biri değilse bu demektir ki cumhuriyetçilik ilkesini çekip aldığınız da Kemalizm bozulmaz.Ben böyle bir görüşe katılmıyorum.

Kemalizm/Atatürkçülük konusunda bir çok teze karşı anti tez üretilebilir.Öyle de olmaktadır zaten.Çünkü anlamları muallak kalmıştır.Fakat ülke çapında ki kaynaklar arasında Mumcu sonrası en güvendiğim yazarlardan birisi de Attila İlhan'dır."Hangi Atatürk" kitabında ve Cumhuriyet Gazetesinde ki "Kemalizm" içerikli makalelerini konu ile ilgili olarak gözden geçirilmeye değer bulurum.

Hatta konuyla birebir alakalı olmasa da Falih Rıfkı Atay'ın eserleri de döneme ilişkin ilkeleri,Mustafa Kemal-İnönü arasında ki farkları ve doğurduğu neticeleri anlatmıştır.Bu anlatım içerisinde düşünceler nasıl doğdu sonradan nereye vardı ve bunların vardığı yerin iyi yada kötülüğünün sorumlusu kimlerdir gibi soruları satır aralarında bulabilirsiniz.

Kendimizi "Kemalist mi Atatürkçü mü" tanımlamalıyız gibi bir soruya her iki tanımdan farklı bir tanım ile kendini özetleyen olarak haricinizde girdim ama idare edin ;)

Sayfa başı
 Profile bak E-posta  

Önceki iletileri göster:  Sıralama  
Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 6 ileti ] 

Tüm zamanlar UTC + 2 saat [ DST ]

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir

Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumda konulara cevap yazamazsınız
Bu forumda kendi iletilerinizi değiştiremezsiniz
Bu forumda kendi iletilerinizi silemezsiniz
Bu forumda dosya ekleyemezsiniz